Akustik Alçıpan

Akustik Alçıpan

KNAUF-AKUSTİK DELİKLİ ALÇIPAN

Delikli alçıpan levhalar. Akustik Alçıpan ve duvarlar için kaplama olarak kullanılırlar. Perforasyon turu 8/18, 8/15/20 veya kare 12/25. Kalınlık- 12,5 mm. Levha boyutu: 1998x1188, 2000x1197, 2000x1200 mm (2.374 m² / panel). Fiyatlar panel başınadır.

Dünyaca ünlü Alman yapı malzemeleri üreticisinden Akustik Alçıpan , ses yalıtımı ve ses emilimi için artan gereksinimleri karşılaması gereken ses geçirmez yapıların yapımı ve dekorasyonu için tasarlanmış mükemmel bir akustik malzemedir. "Yankı” etkisini ortadan kaldırmayı amaçlayan bir odanın yüzeyinin ses emici özelliklerinde bir artış, delikli yüzeylerden yansıyan ses dalgalarının frekansını azaltarak meydana gelir.

Akustik Alçıpan, arka tarafında beyaz veya siyah dokuma olmayan kumaşın yapıştırılmış ses emici tabakası olan delikli alçıpan levhalar şeklinde mevcuttur. Malzeme tabakaları çeşitli şekillerde kesilmiş kenarlarla donatılmıştır. Malzemenin çeşitli tiplerdeki testleri, geleneksel alçı levhalara kıyasla önemli ölçüde daha yüksek gürültü emme katsayıları gösterdi- 0.2

Knauf-Akustik Uygulaması

Knauf-Akustik delikli alçıpan ses emici levhalar, odanın akustik özelliklerini geliştirmek için asma tavan ve duvar yapıları için ses emici kaplama olarak kullanılır.

Knauf-Akustik plakalar, tasarımcıların ve mimarların çeşitli fikirlerini uygulamak için kavisli yüzeyler oluşturmak için de kullanılır.

Delikli alçı levhalar, SNiP 23-02-2003 (II-12-1977) "Binaların termal koruması” na karşılık gelen kuru ve normal nem koşullarına sahip odalar için tasarlanmıştır.

Özellikler Knauf-Acoustic

Knauf-Akustik alçı levhaların uzunluğu ve genişliği, perforasyonun tipine ve tasarımına bağlı olarak milimetre olarak değişir ve boyut toleransları, sapma sınırlarını sadece +/- 0.1 mm ile sınırlayan yüksek hassasiyetli ekipman tarafından oluşturulur.

Arka tarafa yapıştırılmış ağ hariç plakaların kalınlığı 12,5 mm'dir.

Her bir tabaka tipinin kütlesi, delik tipini belirler. Ortalama göstergeler 8,5-9,6 kg / m²'dir. Malzemenin yoğunluğu 650-730 kg / m³'dur.

Delgi türleri ve yaprak boyutları

  • Yuvarlak 8 mm, aralık 18 mm, sac 1998x1188x12.5 mm
  • Yuvarlak 8/15/20 mm (kaotik), sac 2000x1197x12,5 mm
  • Kare 12 mm, aralık- 25 mm, sac 2000x1200x12.5 mm

Knauf-Akustik'in Faydaları

Knauf-Akustik levhalar, "kuru inşaat" için malzemelerle karşılaştırılabilir, bunun sonucunda bu inşaat ve dekorasyon yönteminin tüm avantajları ile donatılırlar:

  • Odanın akustik ortamını düşük frekanslarda iyi düzeltin;
  • Malzeme çerçeve kaplama yapıları için basit ve kullanımı kolaydır;
  • Plakalar herhangi bir renkte boyanabilir;
  • Işlemede üretilebilirlik;
  • Zaman alıcı ıslak işlemlerin dışlanması;
  • Çevre dostu malzeme, formaldehit içermez.

Büyük Sayfaları Kullanmanın Yararları

Knauf-Akustik delikli alçıpan , dış derzler veya çerçeveler hariç sürekli tavan yüzeyleri oluşturmanıza olanak tanır. Knauf-Akustik plakalar düz bir kenara sahiptir ve takviye bandı kullanarak kolay ve hızlı macunlama sağlar (çalışma sırası: macun- kağıt bant - macun). Knauf-Acoustic tabanlı tasarımlar, tasarım, kurulum ve son kullanım için uygun ve pratik olan çeşitli mühendislik sistemleri için denetim kapaklarının uygulanmasına izin verir.

Akustik kontrol için alçıpanın kullanılması


İç ortam kalitesine önemli bir katkı sağlayan akustik kontrolün giderek kabul görmesiyle birlikte, proje ekipleri, yolcu konforunu ve konsantrasyonunu artırmak için ortam gürültüsünü azaltmak için pratik ve yeni yollar aramaktadır.

 

Bir odanın en büyük sürekli yüzeyi olarak tavanlar genellikle gürültü azaltma stratejilerinin ilk hedefi olmakla birlikte, duvar montajları da iyi akustik oluşturmak için önemli bir rol oynamaktadır. Yapı malzemelerinin doğru karışımıyla, odalar arasındaki gürültünün iletilmesine karşı etkili ses sönümleyiciler ve bariyerler olabilir.

Ne yazık ki, duvar montajları için pek çok geleneksel akustik kontrol tasarım tekniği, ya çok pahalı ya da sorunlu olduğu için yıllara itibar kazandı. Çoğu durumda, küçük kurulum hataları bile tüm duvar aksamının akustik performansını tehlikeye atabilir. Bununla birlikte, yeni teknoloji ve inovasyonun ortaya çıkışı sayesinde, ürün üreticileri, aynı amacı gerçekleştirmek için lamine gürültü azaltıcı alçıpan levha gibi daha pratik seçenekler sunuyorlar.

Bununla birlikte, duvar montaj malzemelerine bakmadan önce, sesle ilgili bilim temelleri hakkında iyi bir bilgi birikimine, ticari ve kurumsal yapı pazarlarına akustik kontrolün ne kadar önemli olduğu ve bu pazarlarda akustik tasarımlara yön veren çeşitli bina standartları hakkında bilgi edinmeye yardımcı olur.

Akustik bilimin temelleri

Çoğu mimari akustik durum, bir ses kaynağı, iletim yolu ve alıcıdan oluşur. Ses, binanın dışındaki çeşitli kaynaklardan veya içindeki bitişik alanlardan kaynaklanır. İletim yolları, kaynaktan gelen ortam gürültüsünün geçtiği yapı elemanlarıdır.

 

Havadaki ses iletiminin diğer bir potansiyel yolu, açık kapılar, pencereler, mekanik ızgaralar ve kanal çalışmaları gibi bina duvarlarında ve tavanlarda açıklıktır. Alternatif olarak, yol, yapı malzemesinden kaynaklanabilir, çünkü ses, katı malzemelerden, hava içinden daha fazla iletir.

 

'Ses alıcısı', bina alanını işgal eden ve içinden geçen sesleri duyan bir kişi veya gruptur. Aktarılan sesin alıcı üzerindeki etkisi, bina tasarımında akustik kontrol ihtiyacını yönlendiren konudur. Ses alıcıları için, az miktarda hoş arka plan gürültüsünü duymak, genellikle iç ortam kalitesinin artmasıdır. Bununla birlikte, sesin yoğunluğu arttıkça, telefon konuşmaları, zihinsel odaklanma veya sınıf yürütme gibi günlük aktivitelere müdahale etme şansı da artar.

Ses şiddeti veya ses yüksekliği desibel cinsinden (dB) ölçülür ve çok zayıftan tolere edilemeyen ses seviyelerine kadar değişebilir. Sesi ne kadar yoğun olursa, Şekil 1'de gösterildiği gibi desibel seviyesi ve insanlar üzerindeki zararlı etki artar.

Ortam gürültüsü

İç mekan ortamında, dış mekan, bina hizmetleri, yardımcı programlar ve bitişik alanlarda insanların konuşmaları veya işlevleri dahil olmak üzere tüm arka plan sesleri genellikle ortam gürültüsü olarak adlandırılır. Arka planda belli bir miktarda ortam gürültüsü yaygın olsa da, aşırı miktar iletişim yeteneğini ciddi ölçüde bozabilir, bu da insanların seslerini yükseltmeden duyması ve konuşmasını zorlaştırır.

Akustik tasarım alanında, bu gerçek, sinyal-gürültü oranı (SNR) ile ele alınmaktadır - ortam seviyesine kıyasla, bir okul öğretmeninin konuştuğu bir odada bir kaynaktan gelen ses seviyesinin ölçümü rekabet etmesi gereken gürültü. SNR özellikleri, odaların akustik özelliklerini ve birçok elektronik ses bileşeninin kalitesini ve performansını tanımlarken kullanılan önemli ses seviyesi ölçümleridir.

 

Akustik uzmanlar arasında, genellikle ortalama kamusal alanlardaki insanların çoğu, duyulması gereken ortam gürültüsü seviyesinden en az 15 dB daha yüksek sesle konuşmaya ihtiyaç duyacağı kabul edilir. Bu nedenle, normal ses seviyelerinde (40 ila 60 dB) normal olarak kaydedilecek olan bir konuşma, hoparlörler orta ses seviyesi aralığında arka plan gürültüsünün üstesinden gelmeye çalıştığında yüksek ses seviyesine (60 ila 80 dB) girebilir. Bu nedenle, konuşmaların veya konuşmaların düzenli olarak gerçekleştiği bir alanda, ortam gürültüsünün 40 dB'den daha azıyla sınırlandırılması en iyisidir.

Ses aktarım sınıfı

Bir projenin kabul edilebilir ortam gürültü seviyesi hedefleri, istenmeyen sesin tasarlanan alanlara girmesini engelleyerek elde edilir. Bu, ilk önce onlar aracılığıyla iletilen havadaki ses miktarını etkili bir şekilde engelleyen duvar, zemin ve çatı bileşenleri veya montajları oluşturmak anlamına gelir. Bu etkinliğin ölçümü, bir ses iletim sınıfı (STC) derecelendirmesi ile belirlenir

Ses, farklı yapı kategorilerindeki odalar için ortalama ses iletim sınıfı (STC) derecelendirmelerini de içeren, yukarıdaki şemada gösterildiği gibi duvar düzenekleri üzerinden iletir.

Daha yüksek bir STC derecesi, bileşen veya montaj tarafından daha fazla hava kaynaklı sesin engellendiği anlamına gelir. Alt STC derecelendirmeleri, bileşenlerin veya düzeneklerin içinden daha fazla sesin geçtiği anlamına gelir, bu da alandaki arka plan gürültü düzeyine eklenir - bu, konuşmacının konuşmayı duyma ve anlama kabiliyetini azaltır.

Popüler kavramların aksine, havadan gelen ses bir yapısal elemandan tam olarak geçmez. Bir duvarın bir tarafında üretilen ses, duvar yapısına enerji verir ve bir diyafram gibi harekete geçirir. Duvar, ses enerjisinin vericisi olur ve duvarın karşı tarafında dinleyici tarafından duyulabilir. Bu nedenle, STC derecelendirmelerini belirlemek için kullanılan ASTM test yöntemleri, bu doğrudan iletim sürecine odaklanmıştır.

Şu anda STC numarası, 125 ila 4000 Hz'den 16 standart frekansta test edilen ses zayıflatma değerlerinden türetilmiştir. Bu iletim-kayıp değerleri daha sonra bir ses basıncı seviyesi grafiğinde çizilir ve ortaya çıkan eğri standart bir referans konturu ile karşılaştırılır. Akustik mühendisler, bu değerleri nihai bir STC derecelendirmesini belirlemek için uygun Aktarım Kaybı (TL) eğrisine uyarlar. Şekil 2, farklı yapı kategorilerindeki odalar için ortalama STC değerleri ile birlikte sesin duvar düzeneklerinden nasıl geçtiğini göstermektedir.

Gürültü azaltıcı alçı levha ile akustik kontrol

Bir alan için istenen STC derecelendirmelerini elde etmek için çeşitli stratejik olarak yerleştirilmiş katmanlar ve malzemeler ile duvar düzenlemeleri tasarlanması yıllar boyunca yaygın bir uygulama olmuştur, ancak yaklaşımın isabetleri ve kayıpları olmuştur. Doğru yapıldığında çerçeveleme arasında ses yalıtımı sağlayan cam elyaf yalıtımının kullanılması kesinlikle yararlıdır. Bazen ses sönümleyici metal esnek kanallar veya izolasyon klipsleri üzerine monte edilen çok sayıda alçı panel tabakasının kullanılması etkili olabilir, ancak genellikle maliyetli ve problemlidir.

Kartların yanlış yerleştirilmesi veya esnek kirlenen kanalların ve izolasyon klipslerinin yanlış montajı, duvar montajının ses tutma yeteneklerini tehlikeye atabilir. Ek olarak, bu konfigürasyonlar duvar kaplamasının artmasını sağlar ve kat planının kullanılabilir alanını azaltır. Bu sorunlara çağdaş bir çözüm lamine gürültü azaltıcı alçı paneldir.

 

İç duvarlarda ve tavanlarda geleneksel akustik kontrol yöntemlerinden bazılarının yerini alan lamine gürültü azaltıcı alçı levha, iki özel olarak formüle edilmiş ince alçı levha katmanları arasında uygulanan bir viskoelastik polimer orta katmanı içeren tek panelli bir üründür. Son ürün, geleneksel alçı levha kalınlıkları ile aynı kalınlıkta 12 ila 16 mm (1/2 ila 5/8 inç) kalınlığa ulaşır. Hem ahşap hem de çelik çerçeveler üzerinde yeni inşaat veya tadilat için kullanılabilir.

 

Bu bina ürünü, ses titreşimini termal enerjiye yayan, titreşimi yavaşlatan bir tür amortisör olarak iç polimer tabakasını kullanarak ses iletimini sönümleme yeteneğine sahiptir. Ek olarak, geniş bir frekans aralığında akustik olarak iyi performans gösterir, bu da montajlar için daha yüksek STC değerlerine neden olur. Gürültü azaltıcı alçı panelin belirlenmesi, karmaşık teknikler olmaksızın STC gereksinimlerini karşılamak için uygun bir yöntemdir.

İzolasyon klipsleri ve esnek çamurluk kanalları, inşaat süreci sırasında kolayca kısa devre yapabilmektedir. Performansları ile etkileşimler, duvara asılı ağır nesnelerin resim asılması veya bastırılması sırasında da gerçekleştirilebilir. Bu riskler, çerçeveye doğrudan uygulanan gürültü azaltıcı alçı panel kullanıldığında ortadan kaldırılır, böylece daha tutarlı ve öngörülebilir akustik performans sağlanır.

Malzeme, ilave ses iletimi kontrolü sağlamak için esnek kanalların veya klipslerin istendiği duvar montajlarında hala kullanılabilir. Bu durumda, alçıpan, kısa devrelerin olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olur.

Özel ürünlerin kullanılması, yüksek ses azaltma elde etmek için gerekli olabilecek geleneksel çok katmanlı alçı sistemlere karşı malzeme kullanımını azaltmaya da yardımcı olabilir. Yüksek akustik performans, daha az malzeme ile etkili gürültü azaltıcı duvarlar inşa etmeyi, değerli kare görüntüleri kazanmayı ve hem inşaat süresini hem de malzeme maliyetini tasarruf etmeyi mümkün kılar. Daha az malzeme kullanımı da yeşil bina uygulamaları ile uyumlu olarak daha sürdürülebilir bir yapı anlamına gelir.

Tek katmanlı lamine edilmiş ses azaltıcı alçı levha kullanılarak yapılan montajlar test edilmiş ve geleneksel alçı panelin çift katmanları kullanılarak tertibatların akustik performanslarını karşılamak veya aşmak üzere gösterilmiştir. Aslında, bu levhaların, duvar montajının STC derecesini 10 veya daha fazla puan arttırdığı, ek olarak geleneksel bir alçıpan katmanı ekleyerek STC'yi iki ila üç puan artırdığı görülmüştür. Bu, ses enerjisini sönümlemek için ses yönetiminin gerekli olduğu durumlarda ve duvarlar ve tavanlar yoluyla ses zayıflamasının önemli ölçüde iyileştirildiği durumlarda oldukça etkilidir.

Ancak, lamine gürültü azaltıcı alçı levha, düşük frekanslı havadaki ses için çok etkili değildir. Tipik olarak, ticari projeler, tüm iç duvarlar için, bir alanın çevresi ve bölümleri boyunca lamine gürültü azaltıcı kart kullanır. Yaşam ve çalışma alanlarında, mekanik ve faydalı alanlarda kullanılır.

Gürültü azaltıcı alçı levhanın belirtilmesi Gürültü azaltıcı alçı levha
için teknik özelliklerde yazılı olan ilk şey, binaya dahil edilen tertibatlar için gerekli ses derecelendirmesi ve buna göre tasarlanmasıdır. Aşağıdaki seçenekler dikkate alınabilir:

  • 13 veya 16 mm (1/2 veya 5/8 inç) kalınlığında Tip X alçı levha;
  • 102 mm (4 inç) genişlikler, 203 mm (8 inç) veya özel uzunluklar;
  • konik kenarlar; ve
  • ürünleri ASTM C1396, Alçı Levha için Standart Şartname ve ASTM C1629, Kötüye dirençli, İç Dekorasyon Alçı Panel Ürünleri ve Fiber takviyeli Çimento Panelleri için Standart Sınıflandırma .

Gürültü azaltıcı alçıpan, hem duvarlar hem de tavanlar için geleneksel uygulama yöntemlerini ve iç alçı panel ürünlerini tamamladıktan sonra monte edilir, ancak akustik performansı sağlamak için detaylara daha az dikkat edilir. İlk olarak, pano düzeni duvarın bir tarafından diğer tarafa eklemleri eklemelidir. Daha sonra, ses yalıtımı sağlayan fiberglas keçeler, gerektiğinde daha yüksek STC değerleri için duvar boşluklarına monte edilebilir.

ASTM E90 standardına göre test edilen macun pedlerinin belirtilmesi uygundur. Elektrik çıkışlarını kapatmak ve kesikleri kapatmak için akustik yalıtım malzemesi olarak Bina Yapıları ve Elemanlarının Hava Kaynaklı Ses Aktarım Kaybının Laboratuvar Ölçümü için Standart Test Yöntemi .

 

Gürültü azaltıcı alçı panel panelleri standart Alçı Derecesi (GA) 216, Alçı Panellerin Uygulanması ve Bitirilmesi (ASTM C840, Uygulama Kurulu ve Alçı Levha Finisajı için Standart Şartname ) ve üreticilerin uygulama talimatlarına uygun olarak kurulmalıdır . En iyi uygulamalar, herhangi bir harekete izin vermek için tüm duvar çevresi kenarlarının etrafında 6 mm'lik (1/4 inç) boşluk gerektirir.

 

Gürültü azaltıcı alçı levhalar, her iki taraftan da derinlemesine puanlama ve yapıştırma ile tipik olarak diğer alçı levha ile aynıdır. 1,2 metrelik (4 ft) genişlikte kesmek, bir el veya güç testeresinin kullanımını gerektirebilir. Akustik Uygulamada ASTM C919, Sızdırmazlık Maddelerinin Kullanımına İlişkin Standart Uygulama için 6 mm'lik çevre boşluklarını ve duvar penetrasyonlarını sızdırmaz hale getirmek için akustik yalıtım malzemesi belirtilmelidir .

Gürültü azaltıcı alçı levha, geleneksel teknikler kullanılarak bitebilir, boyanabilir veya duvar kağıdı ile kaplanabilir. GA-214, Alçı Levha Finishinin Önerilen Seviyeleri, istenen finiş seviyesini belirtirken referans alınmalıdır.

Sonuç
Ek bir avantaj olarak, günümüzün gürültü azaltıcı alçı panellerinin çoğu, nem ve küfe dayanıklı yüz ve arka kağıtlara da sahiptir; Birçoğu, duvar ve tavan düzeneklerinde çok katmanlı alçıpan konfigürasyonlarına ekonomik tek katmanlı alternatif sunuyor. Bu kombinasyonun sonucu, çeşitli bina ortamlarında yüksek STC montajları için iyileştirilmiş ses azaltımı, küf oluşumuna karşı koruma ve en uygun iç ortam kalitesinin sağlanmasında önemli bir rol oynar. Gürültü azaltıcı alçı panoları, istisna olmaktan ziyade kısa sürede norm haline gelecekleri çok çeşitli projeler için çok pratik bir seçimdir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.