Cam Yünü Nedir

09-02-2023 16:17
Cam Yünü Nedir

Cam yünü

Cam yünü, içten elde edilen bir inorganik hammadde olan silika kumundan yapılmıştır. Silika kumunun 1200˚C- 1250˚C'de ısıtılması ve liflere dönüştürülmesiyle üretilir. Farklı boyutlarda ve farklı teknik özelliklerde battaniye, tahta, boru veya gevşek formlarda, kullanım amacına ve kullanım yerine göre farklı kaplama malzemeleri ile üretilebilir. Isı yalıtımıses yalıtımı, akustik konfor ve yangın güvenliği için kullanılır.

Cam yünü

  • Cam yünü, içten elde edilen bir inorganik hammadde olan silika kumundan yapılmıştır. Silika kumunun 1200˚C- 1250˚C'de ısıtılması ve liflere dönüştürülmesiyle üretilir.
  • Farklı boyutlarda ve farklı teknik özelliklerde battaniye, tahta, boru veya gevşek formlarda, kullanım amacına ve kullanım yerine göre farklı kaplama malzemeleri ile üretilebilir.
  • Isı yalıtımı, ses yalıtımı, akustik konfor ve yangın güvenliği için kullanılır.
  • Saint Gobain Isover, Fransa lisansıyla üretilmiştir.
  • Bureau Veritas tarafından sağlanan ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ve ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi sertifikalarına sahip tesislerde üretilmektedir.
  • TS EN 13162'ye tabi olan İzocam Cam Yünü ürünleri, CE işaretini Yapı Malzemeleri Direktifi ‘ne (305/2011 / AB) uygun olarak yapmaktadır.
  • İzocam Cam Yünü Ürünleri, mineral yün elyaflarının uygunluğuna göre EUCEB tarafından 1272/2008 sayılı yönetmeliğin (EC) Not Q'su ile onaylanmıştır.
  • Bildirilen ısı iletkenliği 0,031 ≤ λ ≤ 0,043 W / mK'dir. (10˚C'de)
  • Bildirilen ısı iletkenlik değerlerine bağlı olarak, İzocam Cam Yünü ürünleri 035, 040 ve 045 termal iletkenlik gruplarındandır.
  • Su buharı difüzyon direnci faktörü μ = 1.
  • Ürün tipine bağlı olarak, kullanım sıcaklığı -50 / + 250˚C arasındadır. Bu sıcaklık, gevşek cam yünü ürünleri için 500˚C'ye ulaşır. Ayrıca -200 / + 450˚C arasında kullanılabilen özel cam yünü ürünleri üretilmektedir. Erime sıcaklığı> 800˚C.
  • Isıya ve neme maruz kalsa bile, boyutsal olarak sabit kalır.
  • Yaşlanmaya karşı dayanıklı ve dayanıklıdır. Kalıp oluşumunu paslatmaz, parçalamaz veya izin vermez. Böcek ve mikroorganizmalara karşı dayanıklıdırlar.
  • Higroskopik ve kılcal değildir.
  • Kaplanmamış cam yünü ürünleri, TS EN 13501-1'e göre "A1” grup yanmaz malzemeler olarak sınıflandırılmıştır.

Cam yünü nedir

Cam yünü, lifli bir mineral ısı yalıtım malzemesidir, bir tür mineral yündür. Üretimi için cam elyafları, aynı hammadde sıradan üretimine yönelik kullanılır cam cam endüstrisinde ya da atık.

Cam yünü yüksek kimyasal dirence sahiptir, gevşek halde yoğunluğu 130 kg / m³'ü geçmez.

Üretim teknolojisi

Cam yünü üretimi için hammaddeler kum, soda, dolomit, kireçtaşı, boraks (veya ethybor) ' dur. Modern üretim kırıntıların%80'ine kadarını kullanır.

Ana bileşenler hazneye dökülür. Ardından kütleyi eritme aşaması gelir. Dozajlayıcılar, eritme fırınını tarife sıkı sıkıya bağlı olarak şarj eder, böylece sıcaklık 1400 ° C'ye ulaştığında, karışım en iyi filamentleri elde etmek için belirtilen mekanik özelliklere sahip olur. Filamentler, bir santrifüjden çıkan erimiş camın buharla üflenmesi ile üretilir.

Lifleştirme sürecine, polimer aerosollerle işlem eşlik eder. Üre ile modifiye edilmiş bir fenol-aldehit polimerinin sulu çözeltileri bağlayıcı olarak kullanılır. Aerosol emdirilmiş filaman merdanelerin üzerine düşer. Konveyörde, birkaç hizalama aşamasından geçer. Homojen bir cam-polimer "halı" oluşur. Ardından 250 ° C sıcaklıkta polimerizasyon aşamasına gelir. Yüksek sıcaklık, polimer bağlarının oluşumu için bir katalizördür. Yol boyunca, aerosol ile elde edilen nemin geri kalanı sıcaklık odasında buharlaşır. Polimerizasyondan sonra, pamuk yünü sertleşir ve kehribar sarısı bir renk alır.

Bir sonraki aşama, cam yününün ortam sıcaklığına kadar soğutulduğu ve ardından kesmeye gittiği soğutmadır. Riperler ve çapraz kesim testereler sonsuz şeritleri paspas ve rulolar halinde keser.

Ortaya çıkan yalıtım, tamamı hava ile nüfuz ettiği için büyük bir hacme sahiptir. Bitmiş ürüne basmak, nakliye ve depolama sırasında önemli ölçüde yerden tasarruf etmenizi sağlar. Avrupa standartlarına göre altı kat sıkıştırma sağlanır. Isı yalıtımının elastik özellikleri, orijinal boyutlarını tam olarak eski haline getirmek için yeterlidir.

Özellikler

Cam yününün (cam elyafı) özellikleri ile diğer mineral yün türlerinden farklıdır. Cam yünü elyafının kalınlığı 3-15 mikron olup, uzunluğu taş yününden en az 2-4 kat daha uzundur. Bu sayede cam yünü ürünleri elastikiyet ve mukavemeti artırmıştır. Cam yünü pratik olarak lif içermeyen kalıntılar içermez ve yüksek titreşime dayanıklıdır.

Isı iletkenliği- 0,030 ... 0,052 W / m · K.

Cam yünü sıcaklık direnci- 450 ° C

İnsanlar üzerindeki eylem

Cam yününün dezavantajı, keskin ve ince parçaları kolayca giysilere (çıkarılmaları zor olan) ve cilde daha fazla nüfuz ederek kaşıntıya neden olan liflerin yüksek kırılganlığıdır. Cam yünü

liflerinden kalıntı içeren havanın solunması, akciğerleri çok yavaş terk ettikleri için uzun süreli akciğer tahrişine neden olabilir. Ayrıca gözlere cam yünü liflerinin girmesi de tehlikelidir.

Bu olayları önlemek için, cam yünü ile çalışma, vücudun açık alanlarını bırakmayan yoğun tulum, kanvas eldiven, gözlük ve solunum cihazı ile yapılmalıdır.

Cam yününün zarar görmesi için ilk yardım

  • Cildinize cam yünü bulaşırsa asla kaşınmamalısınız, bu nedenle birikintileri sadece cildinize sürersiniz.
  • Başınızı küvete daldırarak (susuz), gözlerinizi kapatarak ve başınızı sallayarak cam yününü saçınızdan nazikçe silkelemeye çalışın.
  • Deterjansız, yüksek basınçlı suyla soğuk bir duş alın. Cildin gözeneklerini genişlettiği için cildi liflerle, süngerlerle ovalamayın, sıcak su kullanmayın.
  • Duştan sonra havluyla kurulamayın. Vücut kuruyana kadar bekleyin ve ardından bu sefer sabunla soğuk bir duş alın.
  • Gözünüze cam yünü girerse, güçlü bir soğuk su jeti ile yıkayın. Tahriş devam ederse, derhal bir göz doktoruna, tercihen bir göz cerrahisi kliniğine başvurun veya bir ambulans çağırın.
  • Cam yünü kalıntılarını solursanız, inatçı öksürük, nefes almada zorluk vb. Durumlarda hemen bir doktora başvurun.
  • Cam yünü ile kirlenmiş kıyafetleri atmak daha iyidir. İyice tekrarlanan yıkama bile liflerin tamamen çıkarılmasını garanti etmez.

Ürün türleri

Cam yünü kullanılan ısı yalıtım ürünleri yelpazesi şunları içerir: önemli yüklere dayanabilen sentetik bir bağlayıcı üzerinde yumuşak paspaslar ve levhalar, yarı sert ve sert levhalar. Fiberglas ile kaplanmış sert levhalar iyi bir rüzgâr koruması sağlar. Levhaların uzun kenarlarında, güvenilir sabitleme sağlayan ve boşluk bırakmayan bir dil ve oluk bağlantısı mümkündür. Yumuşak fiberglas malzemeler genellikle rulo halinde preslenir. Yüksek elastikiyetleri nedeniyle, ambalajı açtıktan hemen sonra orijinal hacmini düzeltir ve eski haline getirir. Ek yapışkan katmanları (laminasyon) olan ürünler üretmek mümkündür- buhar bariyeri olarak folyo veya rüzgâr koruması olarak cam elyafı (lif göçünü önleyen bir katman).

Uygulama

Binanın ve diğer yapıların, boru hatlarının vb. Isı yalıtımı ve ses yalıtımı için kullanılırlar. Düz olmayan yüzeylere bakarken, herhangi bir şekil ve konfigürasyondaki yapılarda kullanın. Uygulama alanları, daha iyi yalıtım özellikleri, ancak sıcaklık ve neme karşı daha kötü dirençle farklılık gösteren mineral yünden yapılan ürünlerle pratik olarak aynıdır.

İnşaat cam yünü üç gruba ayrılabilir: çatı kaplama, duvar ve şap. Birincisi, tavan arasında ve ayrıca kütüklerdeki katlarda yük taşımayan yatay yüzeyler için kullanılır (ancak ikinci durumda, çevreye dikkat edilmelidir- tüm bağlayıcılar bir evde yararlı değildir). Levha ve rulolar halinde mevcuttur. Düşük güç. İkincisi daha güçlüdür, duvar yalıtımı için kullanılır. Üçüncüsü, en dayanıklı ve en yoğun olan ses yalıtımı için kullanılır.

Olumlu yönler:

  • Düşük maliyetli
  • Ulaşım için çok yönlü
  • Düz olmayan yüzeyleri döşemek için çok uygundur
  • Sürekli alan kapsamı sağlar

Olumsuz taraflar:

  • Güvenli olmayan ve çalışmak zahmetli
  • Yüksek termal iletkenlik ve düşük sıcaklık direnci
  • Özellikle nemlendirildiğinde küçülür

Tutuşabilirlik

  • Yanmaz.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.