İzolasyon Çeşitleri
Yalıtım Çeşitleri
Evinizi yalıtırken, birçok yalıtım tipini seçebilirsiniz. En iyi yalıtım tipini seçmek için önce aşağıdakileri belirlemelisiniz:
- Yalıtım yüklemek / eklemek istediğiniz veya ihtiyaç duyduğunuz yer
- Yalıtmak istediğiniz alanlar için önerilen değerleri .
Yalıtım Kurulumu
Maksimum termal performans veya yalıtımın R değeri, doğru kuruluma çok bağlıdır. Ev sahipleri bazı yalıtım tiplerini kurabilirler - özellikle battaniyeler ve yerine dökülebilecek malzemeler. (Sıvı köpük yalıtım malzemeleri dökülebilir, ancak profesyonel kurulum gerektirirler). Diğer tipler profesyonel kurulum gerektirir.
Profesyonel sertifikalı bir kurulumcu işe alırken:
- Gereksinim duyduğunuz R değeri için birkaç yükleniciden yazılı maliyet tahminleri alın ve verilen bir R-değeri yüklemesi için belirtilen fiyatların iki faktörden daha fazla değişmesi durumunda şaşırmayın.
- Müteahhitlere hava sızdırmazlık hizmetleri ve maliyetleri hakkında danışın, çünkü izolasyonu yapmadan önce hava sızıntılarını kapatmak iyi bir fikirdir.
Battaniyenin montajını değerlendirmek için, keçe kalınlığını ölçebilir ve keçeler ile çerçeveler arasındaki boşlukları kontrol edebilirsiniz. Ayrıca, elektrik kutuları gibi, yalıtım malzemesine nüfuz eden yapı elemanlarının etrafına sıkıca oturması için yalıtımı kontrol edin. Püskürtmeli ya da üflenmiş yalıtım tiplerini değerlendirmek için, yalıtımın derinliğini ölçün ve kapsama alanındaki boşlukları kontrol edin.
İzolasyonu kendiniz monte etmeyi seçerseniz, üreticinin talimatlarını ve güvenlik önlemlerini dikkatli bir şekilde takip edin ve yerel bina ve yangın kodlarını kontrol edin. Kendin yap yönergeleri fiberglas ve mineral yün ticaret grubundan temin edilebilir.. Selüloz ticaret grubu Bir profesyonel işe almanızı önerir, ancak bölgenizde kalifiye bir montajcı yoksa veya işinizi yaparken kendinizi rahat hissediyorsanız, üreticilerin rehberliğini bulabilirsiniz.
Aşağıdaki tablo en uygun genel bir bakış sağlar yalıtım malzemeleri Yüklendiklerinde nasıl, bunlar genellikle yüklü olmaları ve avantajları
Beton Blok Yalıtım
Beton bloklar, ev temellerini ve duvarları inşa etmek için kullanılır ve bunları yalıtmanın birkaç yolu vardır. Çekirdekler yapısal nedenlerden dolayı çelik ve beton ile doldurulmazsa, ortalama duvar R-değerini yükselten yalıtım ile doldurulabilirler. Bununla birlikte, saha çalışmaları ve bilgisayar simülasyonları, herhangi bir tipte çekirdek dolgusunun çok az yakıt tasarrufu sağladığını göstermiştir, çünkü ısı, blok ağları ve harç derzleri gibi duvarların katı kısımları yoluyla kolayca gerçekleştirilmektedir.
Temel duvarlarının dış veya iç kısımlarında blokların yüzeyine yalıtım uygulanması daha etkilidir. İzolasyonun dış tarafa yerleştirilmesi, iç ortam sıcaklıklarını ılımlı hale getirebilecek şekilde, şartlandırılmış alan içerisindeki blokların termal kütlesini ihtiva etme avantajına sahiptir.
Bazı üreticiler, polistiren boncukları beton bloklara dahil ederken, diğerleri sert köpük ekler barındıran beton bloklar yaparlar.
Amerika Birleşik Devletleri'nde şu anda iki çeşit katı, prekast otoklavlanmış beton duvar ünitesi mevcuttur: otoklavlanmış gaz beton (AAC) ve otoklavlanmış hücresel beton (ACC). Bu malzeme hacimce yaklaşık% 80 hava içerir ve Avrupa'da 1940'ların sonlarından beri yaygın olarak kullanılmaktadır. Otoklavlanmış betonun, geleneksel betonun on katma değeri vardır. Bloklar geniş, hafif ve kolayca kesilmiş, çivilenmiş ve sıradan aletler ile şekillendirilmiştir. Malzeme suyu kolayca emer, bu nedenle neme karşı koruma gerektirir. Precast ACC, AAC'den ayıran yüksek silisli kum yerine uçucu kül kullanır. Uçucu kül, elektrik santrallerinde yanan kömürden üretilen bir atık küldür.
Beton ve tahta talaşların bir karışımı ile yapılmış içi boş çekirdekli üniteler de mevcuttur. Birimleri harç kullanmadan (kuru istifleme) istifleyerek ve maçaları beton ve yapısal çelik ile doldurarak monte edilirler. Bu tip bir ünitede potansiyel bir problem, ahşabın nemin ve böceklerin etkilerine maruz kalmasıdır.
Beton blok duvarlar tipik olarak yeni ev inşaatı veya büyük tadilatlar sırasında yalıtım blokları ile izole edilmiş veya yalıtılmıştır. Mevcut evlerde blok duvarlar içeriden izole edilebilir. Beton blokları yalıtmak için yaygın olarak kullanılan ürünler hakkında daha fazla bilgi için yalıtım malzemelerinegidin .
Köpük Kurulu veya Sert Köpük
Köpük tahtalar - sert yalıtım panelleri - evinizin hemen her parçasını, çatıdan vakfa kadar yalıtmak için kullanılabilir. Dış duvar kaplamalarında, bodrum duvarları için iç kılıflarda ve tavan kapakları gibi özel uygulamalarda çok etkilidir. İyi termal direnç (aynı kalınlığa sahip diğer birçok yalıtım malzemesinden 2 kat daha fazla) sağlarlar ve ısı iletimini ahşap ve çelik çiviler gibi yapısal elemanlar aracılığıyla azaltırlar. Köpük levha yapımında kullanılan en yaygın malzeme türleri arasında polistiren, poliizosiyanürat (poliizo) ve poliüretan bulunur.
Yalıtım Betonu Formları
Yalıtım betonu formları (ICF'ler) temel olarak duvar montajının bir parçası olarak kalan dökülmüş beton duvarlar içindir. Bu sistem, tipik olarak R-20 civarında, yüksek termal dirençli duvarlar oluşturur. ICF evleri beton kullanılarak inşa edilmiş olsa da, geleneksel sopalarla inşa edilmiş evler gibi görünüyorlar.
ICF sistemleri, birbirine bağlı köpük levhalar veya birbirine geçmeli, içi boş göbek köpük yalıtım bloklarından oluşur. Köpük levhalar plastik bağlar kullanılarak birbirine bağlanır. Köpük levhalar ile birlikte, beton dökülmeden önce takviye için çelik çubuklar (inşaat demiri) eklenebilir. Köpük blokları kullanıldığında, duvarları güçlendirmek için genellikle içi boş çekirdeklerin içinde çelik çubuklar kullanılır.
Beton dolu dolgu bloklarının etrafındaki köpük dokuma, böcekler ve yeraltı sularına kolay erişim sağlayabilir. Bu sorunların önlenmesine yardımcı olmak için, bazı üreticiler böcek ilacı ile işlenmiş köpük blokları yapar ve bunları su geçirmez hale getirmek için yöntemleri teşvik eder. Bir ICF sisteminin kurulması, Yalıtım Betonu Form Dernekleri aracılığıyla mevcut tecrübeli bir yükleniciye ihtiyaç duymaktadır. .
Gevşek Dolgu ve Üflemeli İzolasyon
Gevşek dolgulu yalıtım, küçük lif, köpük veya diğer malzemelerden oluşur. Bu küçük parçacıklar, rahatsız edici yapılar veya yüzeyler oluşturmadan herhangi bir alana uygun bir yalıtım malzemesi oluşturur. Bu uyum sağlama özelliği, diğer döşeme tiplerini takmanın zor olacağı yerlere ve yer kaplamalarına uygun şekilde gevşek dolgu yalıtımını sağlar.
Gevşek dolgulu yalıtım için kullanılan en yaygın malzeme türleri arasında selüloz, fiberglas ve mineral (kaya veya cüruf) yünü bulunur. Tüm bu malzemeler geri dönüştürülmüş atık malzemeler kullanılarak üretilmektedir. Selüloz öncelikle geri dönüştürülmüş gazete baskısından yapılır. Çoğu cam elyafı ürünü% 40 ila% 60 oranında geri dönüştürülmüş cam içerir. Mineral yün genellikle% 75 endüstriyel geri dönüştürülmüş içerikten üretilir.
Daha az yaygın olan gevşek dolgu yalıtım malzemeleri arasında polistiren boncuklar ve vermikülit ve perlit bulunur. Gevşek dolgulu yalıtım, duvarlar gibi kapalı boşluklara veya tavanlar gibi açık olmayan alanlara kurulabilir. Selüloz, fiberglas ve taş yünü, tipik olarak doğru yoğunluk ve R-değerlerini elde etme konusunda deneyimli tecrübeli montajcılar tarafından üflenir. Polistiren boncuklar, vermikulit ve perlit tipik olarak dökülür.
Federal Ticaret Komisyonu, "Ev Yalıtımının Etiketlenmesi ve Reklamcılığı Hakkında Ticaret Yönetmeliği” (16 CFR Kısım 460) yayımlamıştır. Komisyon, endüstri çapında, belirli haksız veya aldatıcı eylem ve uygulamaları yasaklamak için R-Değeri Kuralı'nı yayınladı. Kural, imalatçıların ve ev izolasyonu satan diğer kişilerin, her bir ürünün R-değerini ve ilgili bilgileri (örneğin, kalınlık, paket başına kapsama alanı) ambalaj etiketleri ve üreticilerin bilgi sayfalarında belirlediğini ve açıklamasını gerektirir. R-değeri derecelendirmeleri, farklı tiplerde ve ev yalıtımı şekillerinde ve aynı tip ve formdaki ürünler arasında farklılık gösterir.
. Gevşek dolgulu yalıtım için, her bir üretici, ürünün yoğunluğundaki R değerini hesaplamalıdır ve minimum toplam kalınlık, minimum ayak kare başına minimum ağırlık ve çeşitli toplam R değerleri için torba başına kapsama alanını gösteren kapsama çizelgeleri oluşturmalıdır.
Bunun nedeni, gevşek dolgu yalıtımının kurulu kalınlığının artması nedeniyle, yerleşik yoğunluğunun, yalıtımın kendi ağırlığı altında sıkıştırılmasına bağlı olarak artmasıdır. Bu nedenle, gevşek dolgu yalıtımının R değeri, kalınlıkla orantılı olarak değişmez. Üreticinin kapsama çizelgeleri, kapsama alanı kare ayak başına ihtiyaç duyulan yalıtım torbalarını belirtir; bir torba yalıtım için maksimum kapsama alanı; Kurulu yalıtımın metrekare başına minimum ağırlığı; ve belirli bir R-değeri elde etmek için gereken kurulu yalıtımın ilk ve yerleşik kalınlığı.
Radyant Bariyerler ve Yansıtıcı Yalıtım Sistemleri
İletken ve bazen konvektif ısı akışına direnen en yaygın yalıtım sistemlerinden farklı olarak, radyan ısıyı yansıtarak radyant engeller ve yansıtıcı yalıtım çalışması. Radyant bariyerler evlerde - genellikle tavan arasında - monte edilir - özellikle yaz sıcağı kazancını düşürürler, bu da daha düşük soğutma maliyetlerine yardımcı olur. Yansıtıcı izolasyon, radyant bariyerler - tipik olarak yüksek oranda yansıtıcı alüminyum folyolar - kraft kağıt, plastik film, polietilen kabarcıklar veya karton gibi çeşitli destek malzemelerini ve ayrıca ısı yalıtım malzemelerini içerebilen yalıtım sistemlerine sahiptir.
Radyant ısı, herhangi bir yüzeyden düz bir çizgide ilerler ve enerjisini emen katı bir şeyi ısıtır. Güneş bir çatıyı ısıttığında, öncelikle çatıyı sıcak yapan güneşin radyant enerjisidir. Bu sıcaklığın büyük bir kısmı, çatı malzemelerinden çatıya çatı tarafına ileterek gider. Sıcak çatı malzemesi daha sonra kazanılan ısı enerjisini hava kanalları ve çatı katı dahil olmak üzere soğutucu tavan yüzeylerine yayar. Radyant bir bariyer, tavanın altından çatı katındaki diğer yüzeylere radyant ısı transferini azaltır. Etkili olması için bir hava alanıyla yüzleşmesi gerekiyor.
Radyant bariyerler, sıcak iklimlerde, özellikle tavanda soğutma kanallarının bulunduğu durumlarda daha etkilidir. Bazı çalışmalar, sıcak ve güneşli bir iklimde kullanıldığında radyant engellerin soğutma maliyetlerini% 5 ila% 10 oranında azaltabildiğini göstermektedir. Azaltılmış ısı kazancı, daha küçük bir iklimlendirme sistemine dahi izin verebilir. Bununla birlikte, serin iklimlerde, daha fazla ısı yalıtımı kurmak genellikle daha ekonomiktir.
Sert Fiber Levha İzolasyonu
Sert fiber veya lifli levha yalıtımı, fiberglas veya mineral yün malzemeden oluşur ve evlerde hava kanallarının yalıtımı için kullanılır . Yüksek sıcaklıklara dayanabilecek yalıtım ihtiyacı olduğunda da kullanılır. Bu ürünler 1 inç ila 2,5 inç arasında bir kalınlık aralığında gelir.
Hava kanallarına montaj, genellikle, mağazalarında veya iş yerlerinde yalıtım sağlayan HVAC yüklenicileri tarafından yapılır. Dış kanal yüzeylerinde, yalıtımı kaynak pimlerine uygulayarak ve hızlı klips veya rondelalarla sabitleyerek kurulabilir. Entegre bardaklı kafa yıkayıcıları ile özel kaynak pimleri de kullanabilirler. Kaplanmamış levhalar daha sonra güçlendirilmiş yalıtım çimentosu, branda veya hava şartlarına dayanıklı mastik ile tamamlanabilir. Yüzlü levhalar aynı şekilde ve basınca duyarlı bant veya cam kumaş ve mastik ile mühürlenmiş levhalar arasındaki bağlantılar monte edilebilir.
Püskürtülmüş Köpük ve Köpüklü Yerinde İzolasyon
Sıvı köpük yalıtım malzemeleri püskürtülebilir, yerinde köpükleştirilebilir, enjekte edilebilir veya dökülebilir. Yerinde köpük yalıtımı, hava sızıntısını yalıtmak ve azaltmak için duvarlara, tavan yüzeylerine veya zemin altına üflenebilir. Bazı tesisler, aynı kalınlık için geleneksel keçe yalıtımından daha yüksek bir R-değeri verebilir ve en küçük boşlukları bile doldurarak etkili bir hava bariyeri oluşturabilir . Pencere ve kapı çerçeveleri gibi deliklerde ve çatlaklardaki hava sızıntısını ve elektrik ve su tesisatı girişlerini azaltmak için yerinde yerinde köpük yalıtımının küçük basınçlı kutularını kullanabilirsiniz.
Köpük İzolasyon Çeşitleri
Günümüzde köpük malzemelerin çoğu, dünyanın ozon tabakasına zararlı olan kloroflorokarbonlar (CFC'ler) veya hidrokloroflorokarbonlar (HCFC'ler) kullanmayan köpükleştirici maddeler kullanmaktadır.
İki tip yerinde köpük yalıtımı vardır: kapalı hücreli ve açık hücreli. Her ikisi de genellikle poliüretan ile yapılır. Kapalı hücreli köpük ile, yüksek yoğunluklu hücreler kapatılır ve etrafındaki boşlukları doldurmak için köpüğün genişlemesine yardımcı olan bir gazla doldurulur. Açık hücreli köpük hücreler yoğun değildir ve hava ile doldurulur, bu da yalıtımı süngerimsi bir dokuya verir.
Seçmeniz gereken yalıtım türü, onu nasıl kullanacağınıza ve bütçenize göre değişir. Kapalı hücreli köpük daha büyük bir R-değerine sahip ve nem ve hava sızıntısına karşı daha güçlü bir direnç sağlarken, malzeme aynı zamanda daha yoğun ve montajı daha pahalıdır. Açık hücreli köpük, daha hafif ve daha ucuzdur ancak suyu emebileceği yer seviyesinin altında kullanılmamalıdır. Hangi tip yalıtımın sizin için en uygun olduğuna karar vermek için profesyonel bir yalıtım kurucusuna danışın.
Mevcut köpük yalıtım malzemeleri şunları içerir:
- Çimento esaslı
- fenolik
- Poliizosiyanürat (polyiso)
- Poliüretan.
Daha az görülen bazı tipler arasında, lizinen köpüğü ve Tripolimer köpük bulunmaktadır. İzin sülfon ya püskürtülür ya da enjekte edilebilir, bu da onu çok yönlü hale getirir. Ayrıca hem hava hem de su girişine karşı iyi bir dirence sahiptir. Tripolimer köpük - suda çözünen bir köpük - duvar boşluklarına enjekte edilir. Yangın ve hava girişine karşı mükemmel direnç gösterir.
Kurulum
Sıvı köpük yalıtımı - köpükleştirici bir madde ile birlikte - küçük sprey kapları kullanılarak veya basınçlı püskürtmeli (yerinde köpüklü) bir ürün olarak daha büyük miktarlarda uygulanabilir. Her iki tip de karışım sertleştikçe genleşir ve sertleşir. Aynı zamanda boşluğun şekline uymakta, doldurmakta ve iyice sızdırmaz hale getirmektedirler.
Yavaş sertleşen sıvı köpükler de mevcuttur. Bu köpükler, genişleme ve kürleme işlemlerinden önce engellerin üzerine akacak şekilde tasarlanmıştır ve çoğunlukla mevcut binalardaki boş duvar boşlukları için kullanılırlar. Bir konteynırdan dökülebilen sıvı köpük malzemeler de vardır.
Çoğu sıvı köpük yalıtımın montajı, özel ekipman ve sertifikasyon gerektirir ve deneyimli montajcılar tarafından yapılmalıdır. Montajın ardından, onaylanmış bir ısı bariyeri, yarım inçlik alçı paneline karşı yangına karşı dayanıklı olmalı, tüm köpük malzemelerini kapsamalıdır. Ayrıca, bazı bina kodları püskürtülen köpük yalıtımını bir buhar bariyeri olarak kabul etmemektedir, bu nedenle kurulum ek bir buhar geciktirici gerektirebilir .
Maliyetler
Köpük yalıtım ürünleri ve montajı genellikle geleneksel keçe yalıtımından daha pahalıdır. Bununla birlikte, köpük izolasyonu daha yüksek R-değerlerine sahiptir ve bir evin havalandırılması ile ilişkili olan, örneğin ev hanımı ve buhar bariyeri uygulamak ve eklemlere dokunmak gibi diğer masrafları ve görevleri ortadan kaldıran bir hava bariyeri oluşturur. Yeni bir ev inşa ederken, bu tip bir yalıtım inşaat süresini ve para tasarrufu sağlayan uzman yüklenicilerin sayısını azaltmaya yardımcı olabilir.
Yapısal İzolasyonlu Paneller
Yapısal yalıtılmış paneller (SIP'ler), bina duvarlarında, tavanlarda, zeminlerde ve çatılarda kullanılmak üzere prefabrik yalıtımlı yapısal elemanlardır. Daha geleneksel inşaat yöntemleri (saplama veya "çubuk çerçeve”) ile karşılaştırıldığında üstün ve muntazam yalıtım sağlarlar ve% 12 ila% 14 arasında enerji tasarrufu sağlarlar. Düzgün kurulduğunda, SIP'ler ayrıca bir ev daha sessiz ve daha rahat hale getiren daha hava geçirmez bir konut ile sonuçlanır.
SIP'ler sadece yüksek R-değerlerine değil aynı zamanda yüksek mukavemet-ağırlık oranlarına sahiptir. Bir SIP tipik olarak, iki tabakalı şeritli levha (OSB) veya diğer yapısal kaplama materyalleri arasına sıkıştırılmış 4-8 inç kalınlığındaki köpük levha yalıtımından oluşur. Üreticiler genellikle müşteri gereksinimlerini karşılamak için dış ve iç kaplama malzemelerini özelleştirebilir. Yüze, köpük çekirdeğe yapıştırılır ve panel, daha sonra, kabuğun ve göbeğin birleştirilmesi için preslenir veya bir vakum içine yerleştirilir.
SIP'ler çeşitli boyutlarda veya boyutlarda üretilebilir. Bazı üreticiler, bir vinç gerektirecek 8 x 24 feet genişliğinde paneller yapıyorlar.
SIP üretiminin kalitesi, ürünün uzun ömrü ve performansı için çok önemlidir. Paneller, ayrılmamasını sağlamak için yapıştırılmalı, preslenmeli ve düzgün bir şekilde sertleştirilmelidir. Paneller ayrıca, iş sahasında bağlandıklarında boşlukların oluşmasını önlemek için düzgün yüzeylere ve kenarlara sahip olmalıdır. SIP'leri satın almadan önce, üreticilere kalite kontrol ve test prosedürleri hakkında danışın ve garantileri dikkatlice okuyun ve karşılaştırın. SIP'ler, genellikle polistiren veya poliizosiyanürat köpük olmak üzere farklı yalıtım malzemelerine sahiptir.
Kurulum
SIP'ler bir fabrikada üretilir ve iş sahalarına gönderilir. İnşaatçılar daha sonra onları bir ev inşa etmek için birbirine bağlarlar. Deneyimli bir inşaatçı için, bir SIP ev, diğer evlerden çok daha hızlı bir şekilde artar, bu da kaliteden ödün vermeden zaman ve para tasarrufu sağlar. Bu tasarruflar genellikle SIP'lerin daha yüksek maliyetini dengelemeye yardımcı olabilir.
Birçok SIP üreticisi de "panelize konut kitleri" sunmaktadır. Kurucu sadece önceden kesilmiş parçaları monte etmeli ve kapı ve pencereler için ek açıklıklar inşaat sahasında standart aletler ile kesilebilir.
Üreticilerin tavsiyelerine göre kurulduğunda, SIP'ler tüm bina kurallarını karşılar ve Amerikan Test ve Malzeme Topluluğu (ASTM) güvenlik standartlarını geçer. SIP'lerden inşa edilen binalarda, yangın araştırmacıları panellerin iyi bir şekilde tutulduğunu bulmuşlardır. Örneğin, bir durumda, bir tavan yangınının tavan alanlarında 1.000 ° F'ı (538 ° C) ve zeminin yakınında 200 ° F'yi (93 ° C) aşması, ve çoğu duvar paneli ve tavanın çoğu sağlam kalmıştır. Duvar panellerinin incelenmesi, köpük çekirdeğin, deriden ne erimiş ne de delamine olmuş olduğunu ortaya çıkarmıştır. Benzer durumlarda, oksijen eksikliği görünüşte yangının kendisini söndürmesine neden oldu. Hava geçirmez bir SIP evindeki hava kaynağı, bir yangında hızla tüketilebilir.
İlgi alanları
Yangın güvenliği endişe kaynağıdır, ancak SIP'nin iç kısmı alçıpan gibi yangına dayanıklı bir malzeme ile kaplandığında, bina sakinlerine kaçma şansı verecek kadar uzun bir yüz ve köpüğü korur.
Her evde olduğu gibi, böcekler ve kemirgenler bir problem olabilir. Birkaç durumda, SIP'ler boyunca böcekler ve kemirgenler tünelleşmiştir ve bazı üreticiler aşağıdakileri de içeren bu sorunları önlemek için kılavuzlar yayınlamıştır:
Panellere insektisit Uygulanması İnsektisitlerle
toprağı ilk inşaat ve dolgudan önce ve sonra işleme tabi tutulması
İç mekan nem seviyelerinin% 50'nin altında
tutulması Dış mekan dikimlerini duvarlardan en az 2 feet (0,6 metre) uzakta tutmak
Herhangi bir aşırı asılı ağaç uzuvlarının kırpılması.
Borik asitle işlenmiş yalıtım panelleri de mevcuttur. Bu paneller böcekleri caydırır, ancak insanlar ve evcil hayvanlar için nispeten zararsızdır.
Hava geçirmez olduğu için, iyi yapılandırılmış bir SIP yapısı, güvenlik, sağlık ve performans için kontrollü taze havalandırmayı ve birçok bina kodunu karşılamayı gerektirir. İyi tasarlanmış, kurulmuş ve uygun şekilde çalıştırılan bir mekanik havalandırma sistemi, bir SIP yapısının enerji tasarrufu avantajlarını elde etmek için önemli olan iç mekan nem problemlerini önlemeye de yardımcı olabilir.